top of page
Foto van schrijverCaro Suringar

Verbinding houden binnen de Social Impact Factory: in gesprek met Amber Bleeker

Het ALLéén spel is gecreëerd binnen het programma Missie 030, onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd. Dit programma werd opgezet door de Social Impact Factory in Utrecht. Jeske ging met Amber Bleeker in gesprek. Zij werkt bij de Social Impact Factory: een landelijke stichting op het gebied van sociaal ondernemerschap. Sinds een jaar zijn zij een groot project gestart waarvan Amber de track coördineert in Almere: Futureproof. In dit programma maken jongeren kennis met sociaal ondernemerschap in een periode van 17 weken. Wat houdt dit project precies in? En hoe houdt Amber in deze periode verbinding met haar collega’s?


Futureproof

Binnen het programma krijgen jongeren trainingen in sociaal ondernemen. Daarnaast mogen ze kiezen of ze zelf met een groep een sociale onderneming starten óf gaan werken aan een maatschappelijk vraagstuk binnen een bestaande sociale onderneming. De groep bevat 15 jongeren en Amber coördineert het hele programma: van de locatie tot aan de catering. Ze is ook betrokken bij het hele programma op de vloer: ze geeft bijvoorbeeld feedback aan de jongeren en helpt hen hun droom om te zetten in een onderneming. Amber vindt het fijn dat praktijk en strategie samen komen in haar werk.

Futureproof wordt gerund door een consortium aan organisaties: Social Impact Factory, Starters 4 Communities, Fawaka ondernemersschool en Social Enterprise NL. Daardoor heeft Amber dagelijks contact met collega’s uit andere organisaties.


Voor wie is Futureproof?

Futureproof is door het hele land: ook in Almere, Groningen, Zwolle, Eindhoven en den Haag zijn programma’s gestart. Er komen verschillende jongeren op af. Studenten die iets aan zelfontwikkeling willen doen naast hun studie, maar ook jongeren zonder studie achtergrond, met een concreet plan wat zij uit willen werken. Dit jaar breidt het programma uit en wordt het nog toegankelijker dan het al was, doordat er ook online groepen starten. De jongeren hoeven niet meer te reizen, maar kunnen via Zoom het programma volgen.


Social Impact Factory

Binnen de Social Impact Factory werkt Amber in een team van acht mensen. Naast Futureproof runnen ze ook het programma ‘Plan Einstein’. Daarbij werken vluchtelingen en wijkbewoners samen aan professionele ontwikkeling. Daarnaast zijn ze aan het kijken: wat kunnen we nog meer aanbieden? Wellicht komen er dus nog andere programma’s.


Vrijheid binnen kaders

De structuur waarbinnen Amber werkt, ervaart zij als ‘vrij maar wel binnen de lijntjes denken’. Subsidies die zij aanvraagt moeten bijvoorbeeld via bepaalde richtlijnen zijn. ‘Dat ervaar ik wel als lastig. Maar tegelijkertijd vind ik wel dat ik persoonlijk best veel vrijheid heb in hoe ik het werk vormgeef. Ik heb een budget voor het programma in Almere, en voor de rest mag ik alles zelf regelen en weten. Binnen de kaders is er veel vrijheid.’

Ze ervaart ook dat naarmate je met meer organisaties en mensen samen werkt, er meer ‘dicht getimmerd’ moet worden. Dat is vaak handig voor het overzicht.


Binnen de kaders is er veel vrijheid.

Zakelijker contact sinds Corona

Sinds de team overleggen vooral online zijn, vindt Amber dat het contact met collega’s zakelijker is geworden. De vergaderingen zijn best wel to-the-point, er is een actielijst met punten die afgewerkt worden. ‘En je hebt geen koffie automaat moment, alles heeft een reden waarom je elkaar ziet. Die reden ga je bespreken. En daarna door naar het volgende. Het is zakelijker ingestoken.’ Om dit zakelijke af te wisselen, worden er wel online borrels georganiseerd en waar het mogelijk is een offline samenwerkingsdag. Om elkaar toch nog echt te zien en te spreken.


Als Jeske vraagt hoe ze het vindt, dat de koffie automaat momentjes er niet meer zijn, antwoordt ze: ‘Het is soms handig. Je kan veel gedaan krijgen. Als je thuis bent, ben je niet snel afgeleid. Maar het komt niet per se mijn werkgeluk ten goede. Toch heb ik best een leuke baan om online te doen. Ik spreek veel verschillende mensen, de groep jongeren geeft mij ook energie. Iedereen is vol verwachting. Ik zit niet de hele dag excel cijfers weg te tikken in mijn eentje.’



Ruimte voor dromen

De afgelopen tijd is er weinig ruimte geweest voor dromen van de werknemers bij Futureproof. Er was minder ruimte om na te denken over: wie zijn wij als Futureproof? Wat voor mensen werken er bij ons? Hoe willen we die ontwikkelen?’ Het was belangrijker dat het programma er stond. Maar het tij is aan het keren. Er is een nieuwe programmamanager, die een nieuwe fase in wil met het programma. Het programma is nu één keer succesvol gedraaid. Nu komt er ruimte voor de vraag: waar zijn nog meer mogelijkheden?


Ook komt er bij de Social Impact Factory een directeur die op langere termijn blijft. Eerst waren er wisselende interim directeuren. Daardoor kreeg Amber geen evaluatie gesprekken. ‘Ze kunnen niet in drie maanden zien hoe ik presteer.’ Ook al waren er geen evaluatiemomenten, Amber leerde wel heel veel. Het coördineren, projectleider zijn, budget aanvragen en sollicitaties behandelen. Learning by doing was haar filosofie de afgelopen maanden. ‘Maar het is ook fijn als je iets terug krijgt. Ik ga er vanuit dat ik het goed doe. Maar ik vind het wel fijn om er samen met iemand over te praten en een stip op de horizon te zetten van: hier werk ik naar toe.’


Amber ziet in de ontwikkeling van haar werk bij Futureproof een parallel met de maatschappij het afgelopen jaar. ‘Eerst waren we aan het focussen op dat virus weg moest, alles werd stopgezet. Maar nu komt er meer sentiment: er is meer dan ziekenhuizen en IC’s, er zijn ook gevoelens en emoties van mensen.’


Amber ziet in de ontwikkeling van haar werk bij Futureproof een parallel met de maatschappij het afgelopen jaar.

Ook het negatieve mag er zijn

Amber ervaart de sfeer met collega’s van haar werk als open en behulpzaam. Iedereen zegt het wel als het wat minder gaat en ze ondersteunen elkaar ook. Ook in het programma met de jongeren: ‘We doen altijd een check-in met de jongeren. Daar benadruk ik soms bewust de negatieve gevoelens bij mezelf. Om aan te geven: als jij je vandaag niet goed voelt, kun je dat ook zeggen, dat is er gewoon.’ Ook binnen het team van de Social Impact Factory is er ruimte voor de dieptepunten. Met de kerstborrel werden er naast hoogtepunten ook dieptepunten besproken.


Hoe blijf je je goed voelen?

Key om zich goed te blijven voelen is voor Amber goed voor zichzelf zorgen. Een goede werkplek met basics als een goed scherm en bureaustoel. Maar ook regelmatig pauzes, lunchen aan een andere tafel dan de werktafel. ‘Ik werk ook nooit te lang door en ga elke dag naar buiten. Op kantoor loop je altijd wel een rondje: koffie halen, printen. Je bent niet de hele tijd gefocust op werk bezig. Maar als je thuis bezig bent, kun je nooit 8 uur gefocust zitten.’


Tip voor verbinding

Om verbinding te houden met collega’s is het voor Amber het belangrijkste dat er expliciet ruimte moet zijn om verbinding te kunnen maken. ‘Je kunt er niet vanuit gaan dat dat gewoon gebeurt. Je moet er letterlijk ruimte voor maken en afspraken voor inplannen.’ Zo kun je bijvoorbeeld inplannen om een keer een (online) praatje te houden met een ander team binnen je organisatie. ‘Anders kom je te snel in een deliverable mindset, van let’s go, we gaan door.’ En dat is misschien wel de valkuil van een efficiënte maatschappij.


53 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page