top of page

NJR: de springplank van de nieuwe generatie

Foto van schrijver: All éénAll één

Hoe kunnen we in deze tijd met elkaar in verbinding blijven binnen organisaties? Jeske ging in gesprek met Marloes Bos, projectleider van de projecten Young Impact en Kopkracht bij de Nationale Jeugdraad (NJR). Wat doet NJR precies? Wat houdt het project Kopkracht in? En hoe ervaart Marloes de werkcultuur binnen NJR?


Wat doet NJR?

NJR zet zich in voor jongeren. Het is een organisatie vóór jongeren, dóór jongeren. Het doel is om jongeren in hun kracht te zetten, zodat zij iets kunnen betekenen voor de wereld om hen heen. Zo vindt NJR het belangrijk om jongeren actief te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken. Er zijn verschillende projecten binnen NJR, op verschillende thema’s zoals burgerschap, politiek, mentale gezondheid, seksualiteit, onderwijs en duurzaamheid. Kopkracht, een programma dat zich richt op mentale gezondheid, is daar één van. Daarnaast is NJR ook een overkoepelende organisatie: verschillende lidorganisaties die zich ook inzetten voor jongeren, zijn verbonden met NJR.


NJR is een organisatie vóór jongeren, dóór jongeren.

Kopkracht

Kopkracht is een peer to peer to peer to peer programma. Snap je het nog? Het gaat als volgt: Jongeren van tussen de 16-21 jaar worden door NJR trainers opgeleid tot Kopkracht ambassadeur. Deze jongeren geven vervolgens zelf een workshop aan hun jongere peers (11-13 jaar) bij hun op school of in hun eigen wijk. Deze workshop gaat over mentale gezondheid: wat houdt het in? En hoe kun je voor je mentale gezondheid zorgen? De jongeren gaan op een interactieve en laagdrempelige manier aan de slag met het thema en geven elkaar tips. Op deze manier wordt mentale gezondheid bespreekbaar gemaakt op een manier die helemaal aansluit op leefwereld van jongeren. En het past perfect in het DNA van NJR: voor jongeren, dóór jongeren! Samen Sterk Zonder Stigma biedt na het volgen van de workshop allerlei lesmateriaal aan, waardoor het thema gedurende het jaar nog eens besproken kan worden.


Het is goed voor jongeren om te ervaren dat het oké is om je soms niet oké te voelen en hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Impact van Coronatijd In deze tijd is de nood nóg hoger aan mentale ondersteuning. Tegelijkertijd hebben scholen hun handen vol aan het geven van hybride onderwijs en het inhalen van achterstanden. Daarom is er voor Kopkracht nu ook een light variant ontwikkeld, waarin de jongeren (deels of in zijn geheel) online worden bereikt. Marloes merkt dat het belangrijk is om wat ruimte te geven aan de ervaringen van jongeren in deze tijd. Het gaat dan om ervaringen van eenzaamheid, somberheid en vervelende thuissituaties. Het is goed voor jongeren om te ervaren dat het oké is om je soms niet oké te voelen en hierover met elkaar in gesprek te gaan.


Online werken Marloes kwam in februari 2020 bij NJR werken en heeft daarom haast geen tijd zonder Corona maatregelen meegemaakt. Toch heeft ze nog wel het verschil ervaren tussen fysieke en online workshops. Ze mist nu wel de peer - to - peer support en de mogelijkheid om jongeren op te leiden tot Kopkracht Ambassadeur. Het is bij jongerenwerkorganisaties ook moeilijk om nu jongeren aan zich te binden: het bereiken van jongeren gaat offline makkelijker dan online.

Eilandjes verbinden

In principe werken er op de verschillende projecten binnen NJR allemaal zelfstandige projectleiders. Dat maakt soms dat je in je eentje op een eilandje bezig bent. Marloes vertelt: ‘Het nadeel van een eigen eilandje is dat je soms even out of the box wilt denken. Daar is overleggen met anderen goed voor: even een frisse blik van iemand anders.’ Om deze frisse blik te krijgen, zijn er regelmatig werkoverleggen. Als projectleider kun je dan een vraagstuk inbrengen, waar je input voor nodig hebt van anderen. Op die manier blijft iedereen betrokken bij elkaar en help je elkaar vooruit.


‘We noemen NJR niet voor niets de springplank van de nieuwe generatie. Het draait om jongeren in hun kracht te zetten. Dat ze hun sterke kanten ontdekken en inzetten.'

Een cultuur van aanmoediging Elkaar vooruit helpen en elkaar aanmoedigen, is ook wat de cultuur binnen NJR typeert. Marloes: ‘We noemen NJR niet voor niets de springplank van de nieuwe generatie. Het draait om jongeren in hun kracht te zetten. Dat ze hun sterke kanten ontdekken en inzetten. Dat is iets wat intern ook heel erg leeft.’ Zo praten de medewerkers binnen alle mentale gezondheidsprojecten van NJR met elkaar over de dingen in het werk waar zij energie van krijgen om hier vervolgens ook gezamenlijke taken en projectjes op in te richten. Als iedereen in een team doet waar die blij van wordt, werk je heel fijn samen! Voor Marloes is dat het contact met de jongeren zelf. ‘Als ik zie welke impact de Kopkracht ambassadeurs hebben op een klas, dan maakt me dat blij.’


Voor Marloes haar eigen dromen is er een praktische aanmoediging vanuit NJR: er is een budget voor scholing. Op dit moment weet ze nog niet waar ze het aan wil besteden, maar als ze graag ergens verder in wil groeien, kan ze dat aangeven.

Incheck-rondje Is er ruimte voor het bespreken van dromen en angsten binnen NJR? Marloes vindt van wel. Iedere week is er een weekstart met het team. Daarbij vindt een incheck-rondje plaats. ‘Het werkt zo: je vertelt wat er in je hoofd omgaat. Anderen luisteren tot je stopt met praten en ‘check-in’ zegt.’ Zo krijg je veel mee, van wat er in iemand omgaat. Je praat totdat je leeg bent. Angsten en dromen horen hier soms ook bij. Zo krijg je de ruimte om te delen, zonder dat je tussendoor bezig bent met de reacties van anderen.


Binnen het thema mentale gezondheid heeft NJR een nieuwe droom: Great Minds. Een project dat ze nu aan het ontwikkelen zijn. Binnen het project wil NJR jongeren zelf het initiatief geven om een actiegroep op te starten, die zich inzet voor het thema mentale gezondheid. Dit kan op de manier die de jongeren zelf kiezen: van campagne tot festival tot een gastles van een bekende spreker. Op dit moment werkt Marloes samen met haar collega aan de ontwikkelfase. Uiteraard worden jongeren actief betrokken bij de ontwikkeling van het project.


‘Ik vind het belangrijk om mij op mijn gemak te voelen, ontspannen te zijn en niet bang om op mijn bek te gaan.’

Openheid Openheid is een belangrijke waarde van Marloes, om verbinding met haar collega’s te houden. ‘Bijvoorbeeld tijdens het inchecken met elkaar. Dat werkt goed, omdat je begrip voor elkaar hebt.’ Je weet wat er in elkaars hoofd omgaat en je blijft zo betrokken bij elkaar. ‘Ik vind het belangrijk om mij op mijn gemak te voelen, ontspannen te zijn en niet bang om op mijn bek te gaan.’ Bij NJR heeft Marloes het gevoel dat ze zichzelf kan zijn. ‘NJR is ook eigenlijk een plek om jezelf te kunnen worden en zijn.’ Door dingen uit te proberen leer je wat wél en niet werkt. Dat is erg belangrijk in deze tijd.


De tip De tip die Marloes aan organisaties zou geven is: ‘Vertrouw op elkaar. Geef elkaar de vrijheid om te kunnen ontdekken. Blijf betrokken, maar betuttel niet. Op het moment dat je vertrouwt op iemands kracht en sterke punten, dan zie je wat die persoon allemaal kan. Dan zie je mensen stralen.’ Ze kan dan ook niet wachten tot het weer mogelijk is om jongeren in het écht te laten shinen met de Kopkracht trainingen en workshops.


Binnen de Kopkracht workshop wordt er onder andere gebruik gemaakt van de Sterke Punten Test: zo ontdek je waar jouw kracht ligt en wat je leuk vindt. Ben je benieuwd wat jouw sterke punten zijn? Dan kun je hier de Sterke Punten Test doen.


Geschreven door: Caro Suringar

Illustraties vanuit Kopkracht workshop

62 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page